wtorek, 19 kwietnia 2016

roladki z indyka i bakłażana w sosie pomidorowym

Ech, pomidorowy sos to jednak ma jakiś urok! I bakłażan, i kozi ser, i ten indyk od czasu do czasu też :) Lubię takie dania. Są proste, zawsze wychodzą świetnie i całkiem efektownie! Ostatnio jem sporo kasz więc taki dodatek zaproponowałam do potrawy, ale dobrze sprawdzą się też ziemniaki, ryż czy choćby świeża bagietka. 

To co, skusi się ktoś z Was na taką wersję obiadu? :) Mi smakował bardzo i już zacieram ręce na inne kombinacje drobiowych roladek. 

roladki z indyka i bakłażana w sosie pomidorowym


składniki:
(na 2-3 porcje)

- 6 plastrów filetu z indyka
- 1 bakłażan pokrojony na 6 plastrów
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ulubione zioła (suszone lub świeże): tymianek, rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie
- świeżo zmielone sól i pieprz
- oliwa
- 6 plastrów sera koziego (można zastąpić np.mozzarellą)
- 1 puszka pomidorów
- 1 świeży dojrzały pomidor

do podania
- kasza jaglana
- parmezan
- bazylia


Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Plastry indyka i bakłażana w oddzielnych naczyniach nacieramy czosnkiem (po 1 ząbku na każdą miskę), oliwą z oliwek (po 1 łyżce na miskę) i ulubionymi ziołami oraz solą i pieprzem. Bakłażana podpiekamy ok. 10 minut, aż delikatnie zmięknie. W międzyczasie miksujemy pomidory z puszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wylewamy je na dno żaroodpornego naczynia. Plastry indyka rolujemy razem z kozim serem, układamy je na podpieczonym plastrach bakłażana i spinamy wykałaczką. Roladki układamy na pomidorowym sosie, przetykamy je pokrojonym świeżym pomidorem. Danie pieczemy ok.20-30 minut, aż się zarumieni. Podajemy na gorąco z dodatkiem kaszy jaglanej, posypane tartym parmezanem i świeżą bazylią.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Poproszę, bo brzmi świetnie!!! :D :) Ściskam! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje Nam nic innego jak umówić się na obiad! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...