wtorek, 6 maja 2014

ekspresowy makaron z pesto i pomidorkami

Od dłuższego czasu szykuję dla Was relację z przedświątecznej krótkiej wyprawy do Niemiec i Holandii, tymczasem dzielę się ostatnim hitem obiadowym z serii "na szybko!". Pesto możecie zrobić z wielu produktów - np. bazylii czy pietruszki (w chwilach słabości możecie użyć sklepowego, choć to domowe jest na pewno zdrowsze). Moim ulubionym jest ostatnio sos ze świeżej rukoli i taką wersję dziś serwuję. Mniam! 



spaghetti z zielonym pesto 
i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi


składniki:
(na 2 porcje)

- 200 g makaronu spaghetti

- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielone sól i pieprz

pesto
- 2 duże garści rukoli (lub bazylii czy pietruszki)
- kawałek parmezanu (ok.30 g)
- obrany ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki płatków migdałów (opcjonalnie ziaren słonecznika lub dyni)
- świeżo zmielone sól i pieprz

- parmezan do posypania


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na blasze lub w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Warzywa pieczemy kwadrans. W międzyczasie gotujemy makaron (trwa to zazwyczaj ok. 10 minut) i przygotowujemy pesto miksując wszystkie jego składniki w blenderze na gładki krem (jeśli będzie zbyt suchy, dodajemy dodatkową porcję oliwy). Makaron odcedzamy, mieszamy z zielonym sosem i rozkładamy na 2 talerze. Na wierzchu dania układamy gorące pomidorki, całość posypujemy świeżo startym parmezanem.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam makaron z pesto! Banalnie proste i niesamowicie pyszne :)
    Wiesz pewnie, że rukolę zamieniłabym za inną zieleninę, ale to już moje widzimisię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak można nie lubić rukoli?!?! :D Ale próbowałam też z bazyliowym i pietruszkowym sosem i smakuje też pysznie. A pesto to faktycznie mistrzostwo świata w prostocie i dobrym smaku.

      Usuń
  2. fajnie się wpisałas! a za mną od jakiegoś czasu chodzą makarony makarony makarony, i to jest własnię to!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei powinnam ich jeść mniej, ale co zrobić jak to jest najprostsza i najsmaczniejsza forma sycącego i szybkiego obiadu? ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...